Saturday, April 28, 2012

Resepi mOmmy : Puding Trifle

assalamualaikum.. ;)

  Oke hari nie, saje nak share dgn kowg sume cara-cara buad Puding Trifle my mOmmy... i like dis dessert!! <3 sO, essay.. kowg boley cuba buat kt rumah ;)

Bahan-bahan :

1 tin susu cair
1 sudu besar gula
4 sudu besar tepung kastard
1 mangkuk air- untuk dicampurkan dengan kastard
1/2 biji kek gulung ( London swiss roll pon boleh )
1 tin buah-buahan campuran - asingkan air dgn buah
1 peket agar1 jeli  kristal NONA
1 mangkuk air panas

Cara-cara membuat :

1. Panaskan susu cair dgn gula. Kecilkan api.
2. Bancuhkan tepung kastard dgn semangkuk air sejuk. Masukkan bancuhan tadi ke dalam susu cair yg sedang mendidih. Masak sehingga betul-betul pekat dan kastard juga harus pekat. Padamkan api.
3. Dalam bekas berasingan, susu kek gulung sehingga habis. Kemudian basahkan dgn air buah-buahan.
4. Tuang bancuhan kastard diatas kek gulung tadi.
5. Kemudian, susun buah-buahan sehingga habis1 tin.
6. Untuk jeli kristal pulak, larutkan jeli dgn semnagkuk air panas. Kacau sehingga sebati.
7. Akhir sekali, tuang jeli tadi diatas buah-buah yg telah di susun di atas kastard. Lapisan jelis haruslah nipis bg menampakkan buah-buah2 tadi. Kemudian, sejukkan di dalam peti ais sebelum di hidangkan.

oke sume, ny antara hasil nya :

Kacau susu cair bersama gula.

xcukup jeli sebenarnya tu.. hihi

yummy...sedap nyer!!

Jemput makan semua ^^
nOte : klu xmO pkai buah-buahan dalam tin pOn xpe..buah-buahan fresh kt pasar pOn boleh.. potong kecik2 oke ;) SELAMAT MENCUBA

salam.. <3



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...