Thursday, July 12, 2012

belajar tawakal daripada semUt !!

assalamualaikum,

  oke, pg2 nie tgh dOk2 dpn lappy..tbe2 t`pndang lak kat beberape ekOr semut kt luar balkoni bilik ak nie...  tak sedar lak upenyer dah nk dkt bberape minit ak memperhatikan semut2 tu berjalan secara b`baris dgn membawa sesuatu dibelakang mereka... then, ak trOs t`pkr ape dyowg nk buad dgn mkanan yang sbnyk tu?? dlm sebOk2 b`fikir, trOs ak teringat akan suatu cerita pada zaman Nabi Sulaiman a.s ,,,,,,,,

cerita nyer.........

 Suatu hari Nabi sulaiman a.s b`tnye kpd seekor semut tentang berapa bnyk makanan yg diperlukan untuk hidup dlm setahun. Semut menjawab, ia hanya memerlukan makanan sebesar sebiji gandum. Lalu Nabi Sulaiman a.s memasukkan semut tersebut di dlm suatu botol dgn diletakkan bersamanya gula sebesar sebutir gandum. Mulut botol itu kemudiannya ditutup.

 Apabila cukupnye tempOh setahun, mulut botol itu pOn dibuka semula oleh Nabi Sulaima a.s. Anehnye, Baginda dapati hanya separuh sahaja gula sebesar butir gandum itu habis dimakan oleh semut.

Nabi Sulaiman a.s bertanya, mengapa hanya separuh makanan sahaja
yang dihabiskan sedangkan semut pernah berkata ia
perlukan makanan sebesar sebiji gandum??

   Sang semut menjelaskan bahawa jika di luar bOtol rezekinyer dijamin sepenuhnya oleh Allah dan dia yakin Allah pasti akan mencukupkan rezekinya. Sebab itu dia tidak perlu risau akan hakikat itu. Akan tetapi, apabila dikurung oleh manusia [ Nabi Sulaiman a.s ] dia akan mengambil langkah berjaga-jaga dan berjimat cermat kerana tidak yakin dengan keprihatinan manusia. Mana tahu, kalau-kalau manusia itu terlupa lalu mengurungnya lebih lama dari tempoh setahun? Apa akan terjadi kepadanya?

That`s All 4 Oday, t.q...

 So, pe yg ak nk ckp kt sini...semut lebih yakin kpd jaminan ALLAH ketika di luar botol berbanding "jaminan" manusia ketika berada di dlm bOtol. Untuk menghadapi kemungkinan itulah semut mengambil langkah berjimat cermat yakni dgn hanya memakan separuh sahaja dripada apa yg diperlukan dlm tempOh masa setahun supaya jika berlaku sesuatu di luar jangkaan, dia mmpu bertahan.

# mOral of the stOry tawakal itu hanya pd ALLAH shje BKN pd mahluk ciptaan-NYA dlm soal rezeki. ;)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...